Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Muhkean täyteläinen, aatelinen Amarone

Zenato on perheomisteinen viinitalo, jonka Sergio Zenato perusti vuonna 1960. Amaronen historia on peräisin Rooman ajoilta, jolloin viinien säilyminen talven yli oli haaste. Roomalaiset keksivät, että jos viinirypäleitä kuivaa ennen niiden puristamista saadaan tiiviimpää ja alkoholipitoisempaa viiniä, joka säilyy pidempään. Zenaton noin 70 hehtaaria käsittävät viinitarhat sijaitsevat Veneton maakunnassa Luganan ja Valpolicella Classicon parhailla alueilla, jossa Gardajärven ja vuoriston läheisyyden ansiosta vallitsee kasvuolosuhteille otollinen mikroilmasto. Tuotannon kiintopisteitä ovat Luganassa uniikista Trebbiano di Luganasta valmistettu valkoviini ja Valpolicellan alueella, Costalunga-tarhalta tulevat Amarone ja Ripassa.

Kasvuympäristö

Zenaton Costalunga- tarha sijaitsee Valpolicellassa Sant’Ambrogion kylän läheisyydessä 300 - 350m merenpinnan yläpuolella. Kalkkikiviset rinteet ovat ideaalisessa aurinkopositiossa kaakkoon katsellen. Köynnökset ovat keskimäärin 20 -vuotiaita, ja niiden satoa rajoitetaan voimakkaasti mahdollisimman tiiviin mehun tuottamiseksi. Lippulaivaviiniin valikoidaan ainoastaan parhaimmat rypäletertut.

Valmistus

Rypäleet Amarone -viiniin poimitaan käsin optimaalisessa kypsyydessä, jotta happotasapaino säilyy riittävän korkeana. Rypäleiden kuivausta kutsutaan nimellä appassimento, jolloin rypäleiden nestepitoisuus putoaa jopa 40 %. Ennen muinoin rypäleet kuivattiin kattoparruilla, nykyisin kuivatus tapahtuu ilmastoiduissa huoneissa. noin 3-4 kuukauden ajan. Kuivauksen jälkeen rypäleet puristetaan varovasti ja viini käy kuorikäymisen noin 15-20 päivän ajan. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 36 kuukautta.

Väri

Syvä rubiininpunainen, mahonkinen.

Tuoksu

Makeaa tummaa hedelmää, kypsää kirsikkaa, luumua sekä joulun mausteita. Taustalla myös eukalyptusta ja sikarilaatikkoa.

Maku

Erittäin täyteläinen ja runsas, maultaan hieman makeahko ja bitterinen maku, jota tukee miellyttävä hapokkuus. Herkullinen ja pitkään viipyilevä jälkimaku, jossa tummaa suklaata, kirsikkaa, kahvia ja mausteisia sävyjä.

Ruokasuositus

Sellaisenaan tai voimakkaiden, kypsien juustojen, runsaiden liharuokien tai riistan kumppaniksi.

Gluteeniton
Kestävän kehityksen sertifikaatti
Juusto
Liha
Nauta
Riista
Seurustelu
Maa
Italia
Alue
Veneto
Tuottaja
Zenato
Appellaatio
DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Rypälelajike
Corvina Veronese Croatina Rondinella Oseleta
Alkoholipitoisuus
16,50 %
Sokeripitoisuus
5,00 g/l
Happopitoisuus
6,00 g/l
Pullokoko
0,375 l, 0,75 l
Pakkaustyyppi
Lasipullo
Korkki
Luonnonkorkki
Valikoimat
Alko, Ravintolamyynti
Tuote Alkossa
Zenato Amarone Valpolicella Classcio