Castello della Sala Cervaro della Sala

Yksi Italian hienoimpia ja arvostetuimpia valkoviinejä

Cervaro della Sala on Castello della Salan tilan lippulaivaviini ja se tulee Umbrian henkeäsalpaavan kauniista kukkulaisista maisemista. Viinin nimi on peräisin Monaldeschi della Cervara aatelissuvulta, joka omisti Castello della Salan 1400-luvulla. Cervaro della Sala on yksi Italian hienoimpia ja arvostetuimpia valkoviinejä. Se on myös yksi ensimmäisistä italialaisista valkoviinistä, joka on kypsytetty tammitynnyreissä ja käynyt malolaktisen käymisen. Maailman parhaimpiin kuuluvan enologin Renzo Cotarellan ensimmäinen Cervaro vuosikerta valmistui vuonna 1985.

Kasvuympäristö

Rypäleet tulevat 15 - 20 vuotta vanhoilta tarhoilta, jotka sijaitsevat 200 - 400 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Maaperä on entistä merenpohjaa, pääosin savista, ja siinä on runsaasti fossiileja ja simpukan kuoria.

Valmistus

Rypäleet kerätään aikaisin aamulla, jolloin ne ovat viileitä ja raikkaita. Kevyesti puristettu rypälemassa maseroituu 10 asteisissa terästankeissa neljän tunnin ajan. Näin rypäleistä saadaan liotettua parhaat aromit. Rypälemehu valutetaan terästankkeihin, jossa se käytetään matalassa lämpötilassa viiniksi. Täältä viini johdetaan tammitynnyreihin, joissa tapahtuu malolaktinen käyminen. Tämä pehmentää viiniä. Viini kypsyy viisi kuukautta tammessa, jonka jälkeen se palaa terästankkeihin sekoitettavaksi muiden chardonnay -viinien kanssa, sekä pienen määrän Grechetto -rypäleestä valmistettua viiniä. Pullotuksen jälkeen viinin annetaan levätä kellarissa vielä useita kuukausia ennen myyntiinlaskua.

Väri

Kultaan vivahtava keltainen.

Tuoksu

Runsas ja hienostunut, mineraalinen ja hieman paahteinen.

Maku

Runsas suutuntuma, jossa kermaisuutta tasapainottaa tuntuva mineraalisuus. Tasainen ja erittäin pitkä maku.

Ruokasuositus

Vaalea liha, runsaat kalaruoat, erityisesti hummeri.

Gluteeniton
Äyriäiset
Kala
Kana
Porsas
Maa
Italia
Alue
Umbria
Tuottaja
Castello della Sala
Appellaatio
IGT Umbria
Rypälelajike
90% Chardonnay, 10% Grechetto
Alkoholipitoisuus
13,00 %
Sokeripitoisuus
1,00 g/l
Happopitoisuus
5,40 g/l
Pullokoko
0,75 l
Pakkaustyyppi
Lasipullo
Valikoimat
Ravintolamyynti