Gaja Sito Moresco

Viinin nimi Moresco tulee Pajorè -tarhan edellisen omistajan, Morescon, nimestä. Gaja osti tarhan vuonna 1979. Gaja on tuottanut viinejä Piemontessa vuodesta 1859, jolloin Giovanni Gaja, paikallinen rypäleviljelijä perusti viinitilan Barberescoon ravintolatoimintansa yhteyteen. Gaja on erityisen tunnettu Barbarescoista ja Baroloista. Angelo Gaja on ollut tienraivaaja Piemonten alueella ja nostanut alueen viinit maailmanmaineeseen uusien tekniikoiden ja nykyaikaisten välineiden avustuksella. Opintojensa jälkeen Angelo matkusti paljon, tutustuen viineihin ja viininvalmistukseen ympäri maailmaa. Matkoiltaan hän sai hyviä ideoita, joita alettiin kokeilemaan viinitarhoilla ja -kellareissa. Gaja on mm. ensimmäinen italialainen viinitalo, joka alkoi käyttämään ranskalaisia tammitynnyreitä viinin kypsytykseen. Muutoksien myötä viineistä tuli moderneja, monimuotoisia, tiiviitä ja tasapainoisia, samalla kuitenkin säilyttäen alueen ja Nebbiolon erityispiirteet.

Kasvuympäristö

Viiniin käytetyt rypäleet tulevat pääosin Pajoré -nimiseltä tarhalta Treisosta sekä Serralungasta. Tarhojen maaperä on kalkkikiveä.

Valmistus

Kolme rypälelajiketta käyvät ja maseroituvat erikseen kolme viikkoa. Malolaktisen käymisen jälkeen rypäleet sekoitetaan ja viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.

Väri

Syvä rubiininpunainen

Tuoksu

Runsaan marjainen, mustikkaa, granaattiomenaa, kuivakukkia, hunajaa, kastanjaa, suolaisuutta, paahteisuutta

Maku

Kuiva, täyteläinen, harmoninen, raikkaan hapokas. Jälkimakua siivittävät kypsät silkkiset tanniinit.

Ruokasuositus

Klassiset liharuoat, paistit, pihvit, riista

Gluteeniton
Juusto
Liha
Nauta
Riista
Maa
Italia
Alue
Piemonte
Tuottaja
Gaja
Appellaatio
DOP Langhe
Rypälelajike
Nebbiolo, Barbera, Merlot
Alkoholipitoisuus
14,00 %
Sokeripitoisuus
2,00 g/l
Happopitoisuus
5,60 g/l
Pullokoko
0,75 l, 1,5 l
Pakkaustyyppi
Lasipullo
Korkki
Luonnonkorkki
Valikoimat
Alko, Ravintolamyynti
Tuote Alkossa
Gaja Sito Moresco