Gaja Sperss

Erityisen korkea kypsytyspotentiaali

Aikoinaan Angelo Gajan isä osti rypäleitä Serralungassa sijatisevalta Barolo-tarhalta, kunnes vuonna 1961 Gajan perhe päätti tuottaa viinejä vain heidän omilla tarhoillaan kasvaneista rypäleistä. Samaan aikaan perhe keskittyi tuottamaan pelkästään Barbaresco viinejä. Kunnes vuonna 1988 Angelo osti tämän samaisen tarhan Gajalle. Sekä viini että tarha saivat nimekseen Sperss, joka tarkoittaa Piemonten kielellä nostalgiaa, viitaten pitkään odotukseen sekä vanhoihin hyviin muistoihin.

Gaja on erityisen tunnettu Baroloista ja Barbarescoista. Angelo Gaja on ollut tienraivaaja Piemonten alueella ja nostanut alueen viinit maailmanmaineeseen uusien tekniikoiden ja nykyaikaisten välineiden avustuksella. Angelo matkusti paljon, tutustuen viineihin ja viininvalmistukseen ympäri maailmaa. Matkoiltaan hän sai oppeja, aina kontrolloidusta viinin käymisestä ranskalaisten tammitynnyreden hankintaan, ja alkoi toteuttaa niitä. Tämä kaikki ravisutti perinteisiä Piemontelaisia, mutta näillä uudistuksilla Gajasta on tullut yksi maailman tunnetuimmista laatuviinien valmistajista.

 

Kasvuympäristö

Sperss-viinitarha sijaitsee Marenca-Rivetten alueella Serralungan kylässä. Amfiteatterin muotoinen viinitarha on kooltaan 12 hehtaaria ja koostuu hyvin tiiviistä savi- ja kalkkipitoisesta merkkelimaasta. Tarhat ovat noin 370 metriä merenpinnasta, suuntautuen etelään sekä lounaaseen. Viiniköynnökset ovat keskimäärin 55 vuotta vanhoja.

Valmistus

Täysin kypsät Nebbiolo rypäleet kerätään Sperssin tarhalta ja valikoidaan hyvin. Kellarissa rypäleet murskataan hellävaroen ja ne käytetään sekä maseroidaan noin kolmen viikon ajan. Viini siirretään tammitynnyreihin kypsymään kahdeksi vuodeksi ja loppu kypsytys tapahtuu pulloissa.

Väri

Tumma rubiininpunainen

Tuoksu

Hapankirsikkaa, nahkaa, tervaa, raparperia, tryffeliä, lakritsaa

Maku

Kuiva, erittäin ryhdikäs, tiivis ja täyteläinen. Runsaat kypsät tanniinit, pitkä jälkimaku.

Ruokasuositus

Voimakkaat liharuoat, sienet, tryffeli, kerma

Gluteeniton
Maa
Italia
Alue
Piemonte
Tuottaja
Gaja
Appellaatio
Barolo DOCG
Rypälelajike
100% Nebbiolo
Alkoholipitoisuus
14,50 %
Pullokoko
0,75 l
Korkki
Luonnonkorkki
Valikoimat
Ravintolamyynti