Prunotto Mompertone

Uniikki Barberan ja Syrahin sekoitus Monferratosta

Piemonten Albassa sijaitsevan Prunotton tilan tarina on saanut alkunsa vuonna 1904 kun Cantina Sociale "Ai Vini delle Langhe perustettiin. Moninaisten vaiheiden jälkeen, Marchesi Antinorin perhe aloitti vuonna 1989 yhteistyön Prunotton kanssa hoitaen aluksi vain jakelua. Prunotton omistajien jäädessä eläkkeelle ryhtyi Marchesi Antinorin perhe kuitenkin vastaamaan myös viinien tuotannosta. Viinitarhoja tilalla on yhteensä 50 hehtaarin verran eri puolilla Langhea ja Monferratoa. Eri tarhalohkoilta saadaan rypäleitä niin Baroloon kuin myös Moscato d’Astiin, Arneisiin sekä tilan tuottamiin kahteen grappaan. Näiden lisäksi viinintuotantoon kuuluu muita tunnettuja Piemonten viinejä kuten Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba ja Nebbiolo. Prunoton kuuluisimmat viinit ovat Barolo Bussia and Barbera d’Alba Pian Romualdo. Prunottolla tehdään aktiivisesti myös tutkimustyötä.

Kasvuympäristö

Mompertonen kaunis viinitarha sijaitsee Callianossa, noin 300 metrin korkeudella merenpinnasta. Maaperä on saven, kalkkikiven ja osittain hiekan sekoitusta. Barbera -rypälettä on kasvatettu Monferratossa vuosisatojen ajan, sillä maaperä ja kuumat kesät ovat erityisen suotuisat rypäleen kasvatukseen. Tämän alueen Barberat ovat hyvin harmonisia rakenteeltaan ja pehmeitä makumaailmaltaan.

Valmistus

Rypäleet käyvät alkoholikäymisen kuorien kanssa noin 7 päivän ajan, jolloin rypälemehusta tulee viiniä ja kuorista saadaan runsaasti väriä ja aromeja viiniin. Tämän jälkeen viinin annetaan käydä malolaktinen käyminen, joka pehmentää viinin voimakkaat hapot. Lopuksi viiniä kypsytetään 12 kuukautta osittain uusissa ja osittain vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Väri

Syvä rubiininpunainen, violeteilla vivahteilla

Tuoksu

Viini on melko täyteläinen ja runsaan hedelmäinen, luumun ja kirsikan sävyttämä, taustalla myös orvokkia, mausteisuutta ja kahvia

Maku

Runsas, täyteläinen, hienostunut, pehmeät tanniinit. Pitkä jälkimaku.

Ruokasuositus

Sopii loistavasti pihvin sekä lampaan kanssa, unohtamatta tuhteja pastaruokia ja hyvin haudutettua riistaa.

Gluteeniton
Lammas
Nauta
Pasta
Riista
Maa
Italia
Alue
Piemonte
Tuottaja
Prunotto
Appellaatio
DOC Monferrato
Rypälelajike
60% Barbera, 40% Syrah
Alkoholipitoisuus
14,50 %
Sokeripitoisuus
1,00 g/l
Happopitoisuus
5,80 g/l
Pullokoko
0,75 l
Pakkaustyyppi
Lasipullo
Korkki
Luonnonkorkki
Valikoimat
Alko, Ravintolamyynti
Tuote Alkossa
Prunotto Mompertone