Antinori Tignanello

Ikoniviini, joka mullisti Italian viininvalmistustavan, makumaailman, lajikekannan ja lopulta lainsäädännön.

Tignanello oli se viini, josta ensimmäisenä käytettiin termiä "supertoscanalainen". Se on ensimmäinen sangiovese, joka on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä, valmistettu muistakin kuin alueen perinteisistä rypäleistä, sekä ensimmäisten viinien joukossa, joita chianti classicon alueella on valmistettu ilman valkoisia rypäleitä. Elegantti ja mehevä toscanalainen, jota valmistetaan vain parhaina vuosina ja siemaillaan ajatuksella.

Kasvuympäristö

Rypäleet Tignanelloon tulevat samannimiseltä tarhalta, joka käsittää 57 hehtaaria. Maaperä on pääosin kalkkikivipitoista savea ja merkeliä. Viinitarhat ovat etelärinteillä 350 - 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Viiniköynnökset nauttivat kuumista lämpötiloista päivällä ja viileämmistä iltaisin koko kasvukauden.

Valmistus

Rypäleet kerätään Tignanellon viinitarhalta käsin ja vain parhaat päätyvät viiniin. Sitten seuraa hellävarainen rypäleiden murskaus, jonka jälkeen viini maseroidaan huolellisesti, jotta viinin aromit ja värit saadaan parhaiten esille ja tanniineista tulee elegantit. Viini käy alkoholikäymisen maseroinnin yhteydessä. Malolaktinen käyminen tapahtuu pienissä tammitynnyreissä, mikä lisää viiniin monimuotoisuutta ja finessiä. Lopuksi viini kypsytetään ranskalaisissa ja unkarilaisissa tammitynnyreissä 14 - 16 kuukauden ajan, jota seuraa 12 kuukauden pullokypsytys ennen myyntiinlaskua.

Väri

Intensiivinen, rubiininpunainen

Tuoksu

Voimakas, monikerroksinen. Tuoksussa punaisia marjoja, kuten säilöttyjä kirsikoita, vadelmaa ja luumua, sekä neilikkaa, lakritsia, minttua ja suklaata.

Maku

Täyteläinen, runsas ja elinvoimainen. Maku toistaa tarkasti tuoksun lupaaman aromimaailman. Elegantit tanniinit, mehevä hapokkuus ja pitkä viipyilevä jälkimaku.

Ruokasuositus

Selkeän makuiset tummat liharuoat sekä riista. Myös kovat, suolaiset juustot.

Gluteeniton
Juusto
Liha
Nauta
Riista
Maa
Italia
Alue
Toscana
Tuottaja
Antinori
Appellaatio
IGT Toscana
Rypälelajike
80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc
Alkoholipitoisuus
14,50 %
Happopitoisuus
5,10 g/l
Pullokoko
0,75 l, 1,5 l, 3 l
Pakkaustyyppi
Lasipullo
Korkki
Luonnonkorkki
Valikoimat
Alko, Ravintolamyynti
Tuote Alkossa
http://www.alko.fi/tuotteet/934197/