Gaja Costa Russi

Costa Russissa on erityisen kiehtova tuoksu. Nuoresta iästään huolimatta, viini on elegantti ja pehmeä. Se on täyteläinen ja siinä on hyvä tanniinirakenne sekä pituus. Viinillä on korkea ikääntymispotentiaali. Viinin nimi tulee sanoista Costa, joka tarkoittaa kukkulan reunaa ja Russi on lempinimi vanhalle viinitarhassa työskennelleelle vuokra viljelijälle.

Gaja on erityisen tunnettu Barbarescoista ja Baroloista. Angelo Gaja on ollut tienraivaaja Piemonten alueella ja nostanut alueen viinit maailmanmaineeseen uusien tekniikoiden ja nykyaikaisten välineiden avustuksella. Opintojensa jälkeen Angelo matkusti paljon, tutustuen viineihin ja viininvalmistukseen ympäri maailmaa. Matkoiltaan hän sai hyviä ideoita, joita alettiin kokeilemaan viinitarhoilla ja -kellareissa. Gaja on mm. ensimmäinen italialainen viinitalo, joka alkoi käyttämään ranskalaisia tammitynnyreitä viinin kypsytykseen. Muutoksien myötä viineistä tuli moderneja, monimuotoisia, tiiviitä ja tasapainoisia, samalla kuitenkin säilyttäen alueen ja Nebbiolon erityispiirteet.

 

 Kasvuympäristö

Costa Russin viinitarha sijaitsee Barbarescon kunnassa kukkulan juurella, jonka yläpuolella muuten sijaitsee Gajan toinen Barbaresco viinitarha nimelta Sorì Tildìn. Lounaaseen suuntautuva Costa Russin viinitarha koostuu savi- ja kalkkipitoisesta merkkelistä ja sen pinta-ala on 4,35 hehtaaria. Viinitarha on 230 metriä merenpinnan yläpuolella ja köynnökset ovat keskimäärin 65 vuotta vanhoja.

Valmistus

Nebbiolo rypäleet kerätään huolella Costa Russin viinitarhalta ja ne valikoidaan vielä uudelleen viinikellariin tuotaessa. Rypäleet murskataan kevyesti ja viini saa maseroitua ja käydä alkoholikäymisen, joka kestää noin kolme viikkoa. Tämän jälkeen viini saa kypsyä tammitynnyreissä kaksi vuotta.

Väri

Tumman rubiinin punainen

Tuoksu

Tyylikäs tuoksu, jossa tummia marjoja, luumua, orvokkia, paahdettu kahvia

Maku

Kuiva, tiiviin hedelmäinen, täyteläinen, miellyttävän hapokas ja runsaan tanniininen, pitkä

Ruokasuositus

Hienot liharuoat, myös hapokkaat lisukkeet, sienet, kerma

Gluteeniton
Maa
Italia
Alue
Piemonte
Tuottaja
Gaja
Appellaatio
Barbaresco DOCG
Rypälelajike
100% Nebbiolo
Alkoholipitoisuus
13,50 %
Pullokoko
0,75 l
Korkki
Luonnonkorkki
Valikoimat
Ravintolamyynti