Gaja

Gaja on tuottanut viinejä Piemontessa vuodesta 1859, jolloin Giovanni Gaja, paikallinen rypäleviljelijä perusti viinitilan Barberescoon ravintolatoimintansa yhteyteen. Giovannin poika Angelo (tänään tunnetun Angelo Gajan isoisä) oli visionääri ja hänen vaimonsa Clotilde Rey erityisen rohkea viinien laadun ja alueen tunnettuuden puolestapuhuja. Myös Angelo Gaja on ollut rohkea uudistaja ja kokeilija, hän on tehnyt talosta yhden Italian tunnetuimpia viinitaloja. Tänä päivänä yrityksen johdossa on viides sukupolvi keulakuvanaan Gaia Gaja. Sisko Rosanna vastaa viinitarhoista ja veli Giovanni on viime vuosina aloittanut yrityksessä kaupallisella puolella. 

Gaja omistaa yhteensä neljä viinitilaa Italiassa. Barberescossa sijaitseva Piemonten tila on vuosien saatossa kasvanut sadan hehtaarin kokoiseksi, käsittäen tarhoja Barbarescon lisäksi Barolossa, Serranlunga d´Albassa ja La Morrassa. Vuonna 1994 Gaja osti viinitilan Toscanasta, Pieve Santa Restitutan Montalcinosta, jonka 27 hehtaaria tuottaa Brunello-viinejä. Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 1996, perhe osti toisen tilan pitkän neuvotteluprosessin jälkeen, joka sai nimekseen Ca´Marcanda (tarkoittaen loputonta neuvottelua). Viinitalo ja tarhat sijaitsevat Bolgherissa, Castagneto Carduccissa, lähellä Toscanan rannikkoa. 120 hehtaarin tarhat tuottavat lähinnä kansainvälisiä rypälelajikkeita, kuten Merlot ja Cabernet Sauvingon. Vuonna 2017 Gaja laajensi tuotantoaan Etelä-Italiaan, kun yhteisyritys Alberto Geracin kanssa syntyi. Etnassa sijaitseva tila käsittää 21 hehtaaria viinitarhoja, joiden maaperä on vulkaanista ja tuottaa pääasiassa valkoviinejä Carricante-rypäleestä.

Gaja on panostanut viime vuosikymmeninä valtavasti viinitarhojen kestävään kehitykseen. Heidän pää filosofiansa on resilienssi, jonka avulla viiniköynnökset voivat vahvistaa ja puolustaa itseään ilman ulkopuolista puuttumista asiaan. Resilienssin rakentaminen biologisen monimuotoisuuden avulla on osoittautunut toimivaksi. Pelloille istutetaan ruohoa, kukkia ja puita, mikä taasen lisää muuta kasvustoa sekä hyönteisiä ja lintuja. Maaperää tasapainotetaan kasveilla, kuten palkokasveilla tai jyvillä, eikä kemikaaleilla. Vuodesta 1995 Gaja on lopettanut täysin kemikaalien käytön viinitarhoillaan, vaikka se on aiemminkin ollut pientä. Nykyään he käyttävät vain rikkiä ja kuparia, sen ollessa välttämätöntä.

Gajan menetelmät eivät kuulu biodynaamiseen tai luomu luokitteluun, sillä he eivät myy menetelmää, vaan korkealaatuisia viinejä. Gajan perhe ei tiedä tuottavatko nämä menetelmät parempia viinejä, mutta he tietävät että ne suojelevat maata, viiniköynnöksiä, ympäristöä ja Äiti Maan biologista monimuotoisuutta. 



Tuottajan valikoima