DO Empordà – kontrastien viinialue

Empordàn pienen alueen maaperät ovat hyvin vaihtelevia, ja yhdessä eri korkeuserojen ja rannikon etäisyydestä riippuvien olosuhde-erojen kanssa alue tarjoaa varsin herkullisen kentän erityyppisille viineille. Välimeri tasoittaa talven ja kesän lämpötiloja, ja sadettakin saadaan varsin kohtuullisesti n. 600mm vuodessa.

Leimallista alueelle on kuitenkin Tramontana – vuorilta jopa 120km/h puhaltava pohjoistuuli, joka keskimäärin 57 päivää vuodessa kiusaa ihmisiä sekä luontoa, mutta toisaalta myös ehkäisee hyvin viiniköynnökselle haitallista kosteutta. Viiniköynnösrivit on istutettu pohjois-eteläsuunnassa, jotta tuulien repivä vaikutus olisi minimaalinen.

Emporda Perelada 1

Perelada on ollut merkittävä tekijä alueen kehittämisessä ja laadullisessa nousussa. DO-laatustatuksen Empordàn viinialue sai vuonna 1972.

Pereladan viisi viinitarhaa (=finca, mon. finques) ovat keskenään hämmästyttävän erilaisia. Esimerkiksi Finca Garbet’n liuskekiviset jyrkästi pengerretyt rinteet kohoavat suoraan merestä aivan niemen kärjessä, kun taas Finca Malaveína sijaitsee ”sisämaan” tasaisella ylängöllä, jonka savisen ja soraisen maaperän punainen väri kertoo rautapitoisuudesta. Perelada valmistaakin jokaisesta tarhasta ”single vineyard” –viinejä kuten tiiviin lihaisa Finca Malaveína, mutta myös täyteläisen ja moniulotteisen sekoituksen 5 Finques, jossa erityyppiset viinit täydentävät toisiaan.

Alueen erikoisuus, alkuperäislajike Garnatxa Blanca on myös mielenkiintoinen tuttavuus. Només viinin 50–60 -vuotiaat köynnökset ovat ehtineet tunkea juurensa syvälle kivimurikkaiseen maaperään ja sen kukkaisenhedelmäinen, hennon mausteinen ja mineraalinen makupaletti tarjoaa maistuvan parin meheville kalaruoille ja muille mereneläville.

Emporda Perelada 2

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen Kuvat: Liisa Huttu-Hiltunen sekä Perelada Group